$, 19.04.2024, 09:39
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2015 » Квітень » 30

 

Інтерактивні  технології мають сьогодні пріоритетне значення в усіх сферах діяльності, визначають розвиток суспільства завтрашнього дня. Інновації у виховній діяльності дозволяють включити у навчально- виховний  процес великий процент школярів. Якнайкраще організувати цілеспрямовану співпрацю у вихованні школярів допомагає проектна діяльність. Кожний проект дозволяє побачити у звичайному щось нове, роздивитись об'єкт дослідження з інших точок зору. Впровадження методу проектів сприяє інтенсивному розвитку самостійності учнів, активному становленню їх інтелектуально-творчих здібностей,  забезпечує досягнення основної мети спеціальної школи: нормалізації навчальної діяльності учнів та виправлення недоліків емоційно- особистісного і соціального розвитку.

У Кам’янській спецшколі-інтернаті 29 квітня 2015 року відбулася презентація проекту «Рушник – народний символ України». Учасники проекту- учні 3 –А класу.  Була проведена велика дослідницько-пошукова робота: зібрано і опрацьовано   багато інформації про роль рушника в сім'ї та українському суспільстві, переглянуто і обговорено декілька презентації, відеофільмів про особливість  символіки на рушниках, її кольорову гаму. Учасники проекту розвивали творчі здібності та вміння викладати свої думки у творчо-проектній формі,  формувалися навички  планування  роботи  в команді,  вчилися підводити підсумки творчого проекту і  робити висновки.  

В ході роботи над проектом  було випущено  інформаційний стенд «Рушник – символ України»,  створено  папку  «Слово про рушник» (оповідання, легенди, вірші, прислів'я), записано  на диск пісні та відеокліпи на тему «В піснях оспіваний рушник», вивчені  пісні і танець про рушник, проведено  анкетування, зібрано і упорядковано матеріал у фотоальбом  «Майстрині нашого краю», Діти дізналися, що  педагоги школи Григоренко Любов Григорівна та Тищенко Олена Аркадіївна  були ученицями однієї з майстринь – заслуженої вчительки - Валентини Харлової. Учні оформили   виставку малюнків  на тему:  «На чудові візерунки доля надихає». Для виставки «Рушники сімейні наші – обереги в хаті» із задоволенням представили свої сімейні рушники родини  Сапи Софії, Тинкалюка Семена, Терновської Валерії, Короткого Юрія, Панченко Г.В., Квас С.В., Григоренко Л.Г.,  Терновського  Є. О., Тищенко О.А., Горбенко В.М. А ще учні дізналися, що в  школі є традиція – випускники вишивають рушник і дарують на згадку  про свій клас. На згадку про  проект  діти  подарували гостям рушнички – обереги, створені власними руками, щоб в оселі ніколи не було  біди. Гостям дуже сподобались пісні та танець у виконанні учасників проекту.

Найефективнішими заходами,  під час роботи над проектом  були: пошук та ознайомлення з інформацією в Інтернеті, мистецька творчість - малювання  орнаментів, перегляд відеофільмів та презентацій про рушник.  Учасники проекту знайшли відповідь на ключові питання і зробили висновок: рушник  грав у житті слов'ян важливу роль, супроводжував людину від народження до смерті, був важливим елементом в побуті і зберігся до наших днів. Ним як  і раніше прикрашають будинки, міські квартири.  Вишитий рушник і сьогодні займає важливе місце в нашому житті. Він частинка української  культури. Рушник – це одвічний символ України.

Л.Г.Григоренко, вихователь

 

Переглядів: 1025 | Додав: Natalya | Дата: 30.04.2015