$, 20.04.2024, 15:55
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2019 » Жовтень » 22

 

 

18 жовтня 2019 року у КЗ «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» ЗОР відбувся обласний семінар для педагогічних працівників інклюзивних груп з теми «Психолого-педагогічний супровід дитини дошкільного віку з особливими освітніми потребами». Зі вступним словом до учасників звернулась Волошина Т.А.,завідувач обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти в Запорізькій області. Вона зосередила увагу присутніх на надзвичайній важливості даної теми на сучасному етапі і її практичній складовій , яка реалізується в роботі педагогічного колективу закладу. Особливу увагу було приділено питанню створення команди супроводу дитини з особливими потребами у дошкільній групі. Адже , коли у закладі відкривається група інклюзивної освіти дітей з особливими потребами , необхідно сформувати команду супроводу для здійснення корекційної складової в роботі з такою категорією вихованців. До цієї команди входять, насамперед, дефектолог, психолог, реабілітолог, асистент. Всім нам потрібно чітко уяснити, що виведену з загальної групи дитину необхідно привести в ситуацію розвитку.

З чого складаються робочі будні дитячого навчального закладу? З організації освітнього процесу, з забезпечення сприятливих умов для розвитку дитини, дотримання правил безпечної поведінки, цікавого дозвілля. А ще з бажання допомагати,співпереживати, глибоко усвідомлювати суть проблеми,бачити перспективи аби успішно здійснювати корекційно-розвитковий супровід дитини від дитячого садочка до закінчення навчального закладу. Саме таку допомогу дітям з особливими освітніми потребами надає наш навчальний заклад – Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат. Про це у своєму виступі відзначила заступник директора з навчально-виховної роботи Китманова І.В. Педагог не тільки зробила невеликий екскурс у історію закладу,особливості дитячого і педагогічного колективів, а й окреслила основні напрямки роботи колективу закладу щодо психолого-педагогічного супроводу дитини дошкільного віку з особливими освітніми потребами.

У даному питанні велике значення має те, що директор школи-інтернату Панченко Галина Володимирівна (дошкільне відділення є структурним підрозділом закладу) протягом багатьох років проводить цілеспрямовану кадрову політику, щоб колектив мав змогу успішно реалізувати поставлені завдання. Так, освітні послуги дітям з особливими потребами надають 21 педагог зі спеціальною дефектологічною і логопедичною освітою, 2 психологи, 2 реабілітологи, які мають, в тому числі, і медичну освіту. Далі гості мали змогу відвідати майстер –класи і тренінги, взяти в них безпосередню участь і пересвідчитись, що у нашому спеціальному навчальному закладі створено і перевірено часом комфортне освітнє середовище для дітей, що потребують особливої уваги,є підготовлені фахівці, які мають спеціальну освіту і досвід роботи з цією категорією дітей, надаються корекційні послуги, створено однорідне за складом середовище дітей з однаковими освітніми потребами.

Змістовну екскурсію провели заступники директора Скориця Н.В.і Наконечна Т .П.

Кожен учасник семінару мав можливість взяти участь в роботі одного майстер-класу і одного тренінгу. А програма семінару була досить насиченою:

1.Майстер-клас « Корекційно-розвиткове заняття в дошкільній групі для дітей з порушенням слуху( Китманова І.В., Вайло Н.В.)

2. Майстер-клас «Корекційно-розвиткова робота з дітьми, які мають розлади аутистичного спектру» ( Наконечна Т.П., Колосова О.І.)

3. Майстер-клас «Психолого- педагогічний супровід дитини з ЗПР ( Писаренко л.М., Солонцова М.П.)

4. Майстер-клас «Корекція порушень опорно-рухового апарату засобами ЛФК» (Скориця Н.В., Квас С.В.)

5. Тренінг з фоноритміки (Вайло Н.В.)

6.Тренінг з логоритміки (Кравченко Л.В.)

7.Тренінг « Культура спільноти людей з порушенням слуху. Вивчення дактильної абетки» (Китманова І.В.)

Господарі намагались донести до присутніх весь спектр проблем, про які знають завдяки практиці, і все це для того, аби убезпечити педагогічних працівників інклюзивних груп дошкільних закладів нашої області від можливих складнощів, сфокусувати увагу на можливих проблемах, поділитися досвідом, відкрити шлях для плідної взаємодії.

Було приємно спостерігати, як гості щиро і зацікавлено сприймали інформацію з теми семінару, задавали багато питань, просили контактні телефони, відео, методичні матеріали. Одна тільки проблема висловлювалась усіма: замало часу. Ось деякі рядки вражень,які залишили гості :

Грудницька Антоніна Василівна, ЗДО №6 «Капітошка»,Вознесенівський р-н м.Запоріжжя:

Приємно вражена професіоналізмом педагогічного колективу, привітністю, доброзичливістю. Бажаю всім чудових результатів, задоволення від роботи.

Лутай Тетяна Іванівна, ЗНЗ №166 «Ракета», Комунарський р-н, м.Запоріжжя:

­Вражена професіоналізмом, компетентністю, душевністю, людяністю артистизмом!

Крижанівська Ірина Олександрівна ЗДО №24 «Журавлик», м.Токмак:

Досвід, який отримала під час семінару, неоцінений. Так тримати!

Третяк Аліса Василівна, ЗДО «Сонечко», м.Гуляйполе:

Бажаю колективу процвітання, нових досягнень та успіхів у всіх починаннях!

Євдокимова Марія Сергіївна, ЗДО «Росинка », Якимівка:

Отримала новий досвід. Все дуже сподобалось. Бажаю колективу і надалі працювати з таким же ентузіазмом.

Михайлишина Тетяна Вікторівна,с.Роздол , Михайлівський р-н:

Дякую за новий досвід. Все було пізнавально, цікаво. Бажаю сили духу, наснаги, витримки!

Батечко Таміла Володимирівна, Заповітненський КЗДО «Золота рибка» Водянської ОТГ:

–Емоції переповнюють, слів забракло. Бережи вас всіх,Господь!

І як же можна було не порадувати гостей майстерним виступом вихованців ансамблю танцю і пісні в жестовому виконанні «Ритм»,який є гордістю та славою нашої школи-інтернату. До речі, це єдиний в Україні дитячий колектив, що має звання «народний»,у якому показують свої таланти дітки , що мають проблеми зі слухом. У цьому колективі ази хореографії і майстерність пісні у жестовому виконанні опановують вихованці школи-інтернату, починаючи з дошкільного відділення до випускників школи.

…Стихли оплески,екран монітора вихоплював останній кадр, а діти підняли догори руки і символічним жестом спільноти людей з проблемами слуху ще раз привітали гостей і передали сигнал доброти і віри до кожного дитячого закладу нашої області, який опікується дітьми з особливими потребами: «Разом у нас все вийде!»

 

 

  

   

Переглядів: 692 | Додав: Natalya | Дата: 22.10.2019