$, 28.03.2024, 18:25
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2017 » Листопад » 13 » День української писемності і мови
19:56
День української писемності і мови

 

Усе найважливіше в житті людини починається з дитинства. Дитина вдивляється в мамині очі, прислухається до ніжного голосу, а в маленькому серці народжується священне почуття любові і до матері, і до Батьківщини, і до мови. З роками любов до найріднішої у світі людини зміцнюється. Ми більше прив'язуємося до землі, бо це рідна земля. А мова? Без неї не може існувати жодна людина, жоден народ. Рідна мова дорога людині, як саме життя. Саме це розуміння об`єднало весь колектив Кам`янської школи- інтернату, адже ми 9 листопада 2017 року відзначали День української писемності і мови.

Свято це можна вважати одним з наймолодших,адже встановлено воно 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

Програма шкільних заходів була досить насиченою:

1.Тематичне інформування колективу до Дня української писемності і мови ( класні керівники, вихователі, голова ПК Абрамович Г.В.)

2.Диктант про красу і багатство рідної мови

1-4 класи : «Рідна мова» (Сінченко С.Г.,Стрішко Л.В.)

5-7 класи: «Україна» ( Марченко К.А.)

8-12 класи : «Мова рідна» ( Пилипенко Н.В.)

3.Відеоекспрес « Українська мова в моєму серці»

( Геращенко Ю.В., Квас Л.Ф., Чуракова С.В.,сайт школи)

4.Ігрова програма «Перлини рідної мови»

( бібліотекар Асатрян А.В.)

5.Відеопрезентація « Душа народу бринить у слові»

( МО « Словесник», сайт школи)

6. XVII Всеукраїнський радіодиктант національної єдності (працівники школи, початок о 12год 30хв ; комп’ютерний клас; Абрамович Г.В., Педан Л.В., Квас В.Г.)

Відповідально поставились всі учні 1-12 класів до написання диктанту, наповнюючи свої дитячі серця розумінням, що слова - це зернини, які неодмінно проростуть у душі кожного, а українське слово вчить любити рідний край, велику Батьківщину. Грунтовні знання з рідної мови і вміння її застосувати показали Алексеєва В.(12-А кл.), Машкіна Ю., Пругло З., Болгаріна А.(10-А кл.), Горулько О., Заєць Н.(9-А кл.), стадник М.(8-А кл.), Бублик М., Гострий М., Двігуліна А.(7-А кл.), Камчієва К. (7-Б кл.).

В ході відеоекспресу «Українська мова в моєму серці» наші діти і їх наставники переконали всіх , що мова — це безцінний дар, який треба шанувати, як батька і матір, як родину і батьківщину. Адже для нас рідна мова — це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Під час відеопрезентації «Душа народу бринить у слові» вчителі МО «Словесник» Геращенко Ю.В., Квас Л.Ф., Пилипенко Н.В., Чуракова С.В., Квас В.Г., Марченко К.А. читали вірші про красу і біль рідної мови у жестовому виконанні, бажаючи всім примножувати скарби рідної мови, яка єднає націю і створює її індивідуальне обличчя.

Представники всіх підрозділів колективу нашого закладу прийняли участь у написанні XVIIВсеукраїнського радіодиктанту національної єдності «Наші пісні». Особлива обстановка в аудиторії, ледь помітне хвилювання присутніх колег як адміністрації школи, вчителів, вихователів, так і працівників бухгалтерії, техпрацівників, нічних нянь, заспокійливий і оптимістичний настрій диктора Олександра Авраменка створили ту особливу атмосферу, коли ми всі, без перебільшення, відчули, що найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, і надії на мир. Відмінні знання і вміння продемонстрували Китманова І.В., Кущ Л.М., Волкова Т.М., Бірюкова Л.М. та багато інших.
День української писемності і мови став у нашій школі справжнім

святом української мови, ствердженням життєдайності рідного народу, нашого сьогодення, віри в могутню силу мови. Тож маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів!

Квас Л.Ф., учитель

     

Переглядів: 722 | Додав: Natalya | Теги: День писемності і мови, Кам'янська спецшкола- інтернат | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]