$, 18.04.2024, 22:54
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2015 » Травень » 25 » Екскурсія на о. Хортиця
11:37
Екскурсія на о. Хортиця

23 травня  2015 року   учні та батьки  3-А  класу  завітали  на  острів  Хортиця, яка  за багато років не втратила ні своєї краси,  ні слави.  Мальовнича природа острова, омита з обох боків водами синього Дніпра, досі зберегла свою первозданність. Озера з чистою прозорою водою, прадревні гранітові скелі, дубові ліси та заплавні луки, рідкісні рослини – все це багатство робить Хортицю унікальною пам’яткою.

По всій території  дуже багато цікавих пам`яток. Наша подорож  почалася з Історико-культурного  комплексу  „Запорозька Січ”. Це такий собі узагальнений образ козацької столиці, в якому представлено головні будівлі, притаманні Запорозьким Січам: церква, курені, будинок кошового отамана, канцелярія, військові скарбнички, школа, пушкарня. На передмісті: кузня, гончарня, шинок, «грецька хата», тощо.

          Багато чого цікавого про часи козацької слави учні  дізналися  в   Музеї історії запорозького козацтва.  Екскурсовод розповіла, що  в ньому зібрано понад  30тис. експонатів, які охоплюють історичний період від палеоліту до ХІХ ст. н. е.  Учні  побачили речі, якими користувались давні слов'яни:  монети,  жіночі прикраси, засоби праці, посуд, зброю.  Переважна більшість експонатів знайдена саме на Хортиці. Це – кам’яні знаряддя праці, кераміка, зброя, якорі, фрагменти старовинних човнів, стовбур дуба, який був зрубаний кілька тисячоліть тому і майже  600 років  пролежав на Дніпровському дні. Йому 8,5 тисяч років, а його   вага становить   майже 8 тон.  Експозицію доповнюють три  діорами. В діорамі присутні справжні військові предмети - міномет, міни, снаряди, і навіть німецька авіабомба. Перша з них - "Битва Святослава", розповість про останній героїчному бою великого князя у Дніпровських порогів у 972 році. Діорама "Військова рада на Січі" розповість про проведення козацького зібрання на січовий площі, і передасть атмосферу духу козацьких часів. Третя діорама - "Нічний штурм Запоріжжя в 1943 році". Дуже цікаво було побачити народний одяг, чудові вишивані сорочки, рушники, яскраву українську кераміку, вироби з дерева, наприклад меблі, або скриню з вирізаними орнаментами. Учні здивувалися, коли дізналися про тодішнє взуття,  яке  можна було одягати  як на ліву так і на праву ногу. Козацькі шаблі, люльки, пістолети — все це хотілося хлопчикам потримати в руках. Дівчатка зачаровано роздивлялися жіночі прикраси.

          Всі  учні, батьки та педагоги були дуже задоволені екскурсією і відчули свій зв'язок з багатьма поколіннями людей, що жили упродовж століть на нашій рідній землі і створювали її красу. Всі на згадку про екскурсію купили сувеніри. Дякуємо працівникам музею за змістовну розповідь.     

          Друзі!  Бережіть пам'ятки природи,  бо це не лише минуле, а також наше майбутнє. Саме вони доносять до наших днів  відгук далеких століть, що промайнули над нашою рідною землею.

Григоренко Л.Г., вихователь 3-А класу 

     

Переглядів: 897 | Додав: Natalya | Теги: екскурсія, виховна робота, Кам'янська спецшкола- інтернат | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]