$, 27.04.2024, 02:25
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2014 » Жовтень » 8 » Глухота — це не вирок
09:56
Глухота — це не вирок

Міжнародний день глухих.  Це не свято, а привід для суспільства і влади, кожного з нас замислитись над тим, як забезпечити виконання своїх обов’язків перед людьми з особливими потребами. Вони не чують веселого щебету птахів у весняному лісі, шереху дощу за вікном, голосів наших близьких. А до недавнього часу  найбільшою проблемою для них була неможливість повноцінного спілкування.

Ви чуєте, як дощ шумить краплинами?
Як дзвони кличуть на молитву в храм?
Ви відчуваєте себе щасливими,
Що звуки світу всі доступні вам?

Прислухайтесь, мелодія чарує,
Навколо спів пташиний, срібний сміх.
А поруч ті, хто звуків цих не чує,
Лиш серцем прислухається до них.

 

Але глухота — це не вирок.  Життя доводить, що глухі люди стають повноцінними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними людьми, які надихають багатьох, у тому числі й абсолютно здорових співгромадян.

Прикладом цього є досягнення вихованців Кам’янської школи-інтернату, де одним із принципів є те, що  кожна дитина має займатись творчою діяльністю, брати участь в житті школи. Тому в організації та проведенні  свят,  концертів та інших заходів, як правило, задіяні всі вихованці.

 Цими осінніми днями  в стінах школи успішно відзначили Міжнародний день глухих. Концерт, в якому брали участь учні 2-11 класів,  розпочали з гімну УТОГу у виконанні  старшокласників. На обличчях сяяли посмішки – це вірний знак, що діти радісні та щасливі. Не раз присутні стверджували те, що коли поринаєш в атмосферу виступів, то забуваєш, що діти не чують.  Вихованці демонстрували свої таланти: танцювали, розповідали вірші, співали пісні про щасливе дитинство, про мир, про нашу рідну Україну.

Активну участь у підготовці до цього свята брали  Лисиця К., випускниця школи-інтернату, педагоги Пилипенко Н.В., Маркова Л.В., Савенко О.Д., Рубан Т.В., Тимчура А.А., Марущак Ю.В., Сизоненко В.М.  Також велика подяка сурдопедагогам з великим педагогічним стажем і досвідом Марковій Л.Г., Лутошкіній Г.Є., які десятки років безвідмовно надають професійну консультативну та методичну допомогу колегам.

Адміністрація школи,  педагогічний колектив  та всі працівники школи намагаються створити для вихованців з особливими потребами сприятливе середовище для їх повноцінного розвитку, дбають про можливість тотального сприймання інформації (всеохоплюючого, всеосяжного) за допомогою різноманітних засобів: наочності, сучасної техніки та жестів.
Всі педагоги школи- інтернату вдосконалюють знання мови жестів. У школі для учнів та дорослих  регулярно проводиться навчання жестовій мові, яке здійснює  Китманова І.В.

Наші вихованці та випускники є активними учасниками в урочистостях,  присвячених Міжнародному дню глухих, які щороку  проходять у Запорізькому обласному будинку культури УТОГу. В Товариство глухих міста Запоріжжя наші учні вступають, коли їм виповнюється 14 років.

          Саме для вирішення своїх проблем,  люди зі зниженим слухом  близько 80 років тому створили  громадські організації в областях,  центром яких є Українське товариство глухих в столиці Києві і намагаються робити все можливе, аби нечуючі відчули себе повноцінними громадянами нашої держави.

 

Гремерчук Н.М., вчитель-дефектолог

 

 

 

 

Переглядів: 947 | Додав: Natalya | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]