$, 25.04.2024, 14:49
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2018 » Березень » 3 » «Людина, яка спіймала світ»
11:29
«Людина, яка спіймала світ»

296 років тому в Україні загорілася життєва зірка людини, яка прославила нашу землю на весь світ. Уявити, що Григорій Сковорода народився майже 300 років тому, майже неможливо. Його філософська думка і поетичне серце настільки живі, його ставлення до світу, людей і до себе настільки надихаючі, що Григорій Савич цілком може вважатися нашим сучасником. Старшокласники Кам’янської школи-внтернату в рамках тижня педагогічної майстерності методичного об`єднання «Словесник» разом зі своїми наставниками прийняли участь в підготовці і проведенні уроку-пізнання, уроку-відкриття на тему: «Людина, яка спіймала світ» про особистість філософа, педагога,письменника, педагога Г.С.Сковороди. Старшокласники Болгаріна А.,Машкіна Ю.,Стецура І.,Пругло З., Неділько М.,Ведмедько О., Канібоцький П.(10-А кл.), Алексєєва В.(12-А кл.),Фещенко Св.(9-А кл.),Ганза Д., Румянцева М.(8-А кл.) ґрунтовно і емоційно презентували присутнім відомості про життєвий і просвітницький шлях цієї непересічної особистості. Цікаві подробиці з життя Сковороди і легенду про останній день його життя доніс учням за допомогою жестового перекладу вчитель історії Квас В.Г. Цікавим був діалог щодо афоризмів філософа. Їх актуальність і сьогодні довели Гедікова М., Машкіна Ю., Гострий М., Хвостішков А., Неділько М., вихователь Гречко О.О. З великою цікавістю учні переглянули слайди про увіковічення пам`яті Г.С.Сковороди, про пам’ятники філософу, встановлені в Україні і за кордоном.

Він міг стати ким завгодно. Вельможним, шанованим, багатим… Сковорода був дуже міцним горішком. Інтелектуалом, котрий звик отримувати від життя лише найкраще.Тож він уклав угоду з самою долею… Умови такі: я тобі віддаю життя, а ти мені - найдорожче, що є у цьому житті - свободу!Загальновідомий факт: філософ Сковорода 30 років блукав селами й жив по хатах. При собі завжди мав тільки торбу і Біблію.

Самому ж Сковороді, дозволимо собі сміливість стверджувати, в магічний спосіб вдалося спіймати світ у тенета геніального розуму, відкрити людству його досі незвідані якості й прояви, спонукати людину мислити, пізнавати себе і світ, самовдосконалюватися. Дуже любив свій рідний край, свою любу Україну й коли відлучався за її межі, обов’язково прагнув скоріше туди повернутися.

Крім філософії, літературних творів і музики Сковорода лишив нам, дорослим та учням, і урок цього рідкісного життя. Урок того,чого може досягти сильна духом людина; козацька душа, яка понад усе цінувала чесність і порядність; особистість, яка поставила високу ціль у житті і ніколи їй не зрадила. Він з повним правом заповідав написати на своїй могилі: "Світ ловив мене, та не спіймав".

У ХХІ столітті ім’я Сковороди було занесено до списку «Великих українців».

…В залі панувала атмосфера добра і бажання пізнавати нові імена славетних українців. Аби учні з проблемами слуху краще орієнтувалися в проблематиці матеріалу, було здійснено синхронний сурдопереклад (Жавжаров В.К.), мультимедійний супровід майстерно забезпечила Чуракова С.В.

Квас Л.Ф.,член МО

    

Переглядів: 751 | Додав: Natalya | Теги: Г.Сковорода, Кам'янська спецшкола- інтернат | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]