$, 28.03.2024, 20:32
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2017 » Жовтень » 6 » Міжнародний День глухих
14:16
Міжнародний День глухих

 

Мало хто замислюється над тим, що для багатьох людей недоступно почути шум дощу, музику, голос рідної людини…За статистикою, на порушення слуху страждає кожна 9-та людина на Планеті. Його втрачають внаслідок травм, хвороб або вроджених вад.

Відзначення Міжнародного дня глухих - це справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми з вадами слуху, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Як свідчить статистика, серед людей з вадами слуху багато яскравих та талановитих представників, які гідні захоплення та поваги. Відсутність одного з органів відчуття змінює весь процес сприймання, дозволяючи їм звертати увагу на дрібниці, які сховані від ока більшості людей. Життя доводить, що люди з вадами слуху можуть бути і стають повноцінними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох , у тому числі й абсолютно здорових співгромадян. Міжнародний день глухих у всьому світі відзначають в останню неділю вересня з 1951 року. У 2017 році ця дата припадає на 24 вересня. В зв`язку з цією подією в школі відбулася низка заходів.

Тиждень розпочався з нагадування учням школи та працівникам про цю дату у вигляді газети, в якій була подана стисла інформація про історію виникнення міжнародного Дня глухих та висвітлені матеріали про діяльність Українського товариства глухих сьогодні. Для творчого завдання була обрана молодша ланка школярів. Попередньо була проведена вихователями бесіда з учнями про їх бачення оточуючого світу. Дуже порадувало те, що в малюнках переважала яскрава палітра кольорів та позитивна тематика малюнків. Як висновок, була організована виставка робіт учнів з вадами слуху під назвою «Чути серцем».

Несподівано насиченою та цікавою відбулася зустріч з учнями випускних класів на круглому столі з теми: «Почути тих, хто не чує». Учням було запропоновано заздалегідь підготувати питання, пов’язані з їх майбутнім життям після закінчення школи. Дуже порадувало те, що більшість учнів вже мають чіткий життєвий план. Головне, що жоден учень не виказав пасивного ставлення до майбутнього, всіх хвилювало питання подальшого навчання та працевлаштування. Учні ставили запитання педагогам: «На яку пенсію від держави я можу розраховувати?», «Які навчальны заклади України приймають на навчання студентів з вадами слуху?», «Які екзамени потрібно здавати для вступу?», «Де я можу отримати допомогу з питань освіти та подальшої роботи?», та ряд інших. Завданням педагогів було донести якомога більше інформації, життєво необхідної для майбутнього учнів. Участь психолога вплинула на емоційне забарвлення зустрічі. На початку позитивно налаштувала гра «Подаруй посмішку», а в кінці - гра « Доповни сонечко промінцями», де учні написали свої найпотаємніші побажання та думки.

Наступним заходом, присвяченому Міжнародному Дню глухих, була інтелектуальна гра Брейн-ринг під назвою «Що ми знаємо про світ тиші?» . Зустріч пройшла під гаслом « Ми переконані – глухі можуть все!». В грі приймали участь 2 команди, які складались з учнів середніх та старших класів. Шляхом жеребкування було обрано склад та назви команд. Таким чином сформувалася команда «Голос тиші» та «Чути серцем». Тематика запитань стосувалась історії виникнення Міжнародного дня глухих, діяльності УТОГу, як Київського та Запорізької організації, та здобутки видатних глухих у всьому світі в різних сферах діяльності. Учні дуже активно та азартно себе проявили. Під час гри панувала позитивна конкурентна атмосфера. Учні продемонстрували досить високі знання з поданої теми. Результатом зустрічі була рівна кількість балів у двох командах. Через контрольне запитання виявили лідера – і це стала команда під назвою «Голос тиші». Підсумком було побажання для учнів, щоб у майбутньому їх прізвища лунали у всьому світі як видатних та поважних людей.

Л.В.Маркова

  

Переглядів: 783 | Додав: Natalya | Теги: День глухих, Кам'янська спецшкола- інтернат | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]