$, 25.04.2024, 19:52
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2019 » Березень » 1 » З добром у серці
17:23
З добром у серці

З добром у серці треба жити. З добром у серці виконувати будь-яку роботу чи починати справу. Тільки з наповненим добротою серцем можна змінюватись самому і змінювати на краще світ навколо себе. Цей челендж педагоги МО «Словесник» намагаються реалізовувати не тільки на уроках рідної мови, літератури, історії, а й зарубіжної літератури, англійської мови, заняттях з розвитку слухового сприймання.

Наприкінці лютого у КЗ «Кам’янська спецшкола-інтернат» ЗОР відбувся тиждень педагогічної майстерності методичного об’єднання. Програма тижня була досить насиченою. А розпочали його акцією « Подаруй солодкий настрій». Протягом дня члени колективу отримували не тільки солодкі смаколики, а й збагачували свій життєвий досвід порадами і мудрими думками, які містилися у фразеологізмах, прикріплених до цукерок. А дарували «солодкий настрій» казкові феї ( Геращенко Ю.В., вчитель української мови і літератури; Ведмедько Олександра, учениця 11-А класу, і Сиса Ганна, учениця 10-А класу. Протягом тижня були проведені відкриті заняття: «Сприймання та розрізнення на слух тексту» (Маркова Л.Г., групове заняття з учнями 8-А кл.) та « Автоматизація звуку «Ч» у зв’язному мовленні»(Марков А.Ю., 6-А кл.)

Яскравою подією тижня стало проведення гри-квесту «Знання – найцінніший скарб». Квест – це змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами. Цей вид діяльності, яка хоч і є в певній мірі ігровою, є досить складним для дітей з проблемами слуху. Адже в умовах, обмежених часом і простором, необхідно було зрозуміти звернену до них мову, розібратися в змісті письмового тексту, завдання, обговорити шляхи вирішення проблеми з командою, взяти на себе відповідальність озвучити колективне рішення, і, найголовніше, – грамотно оформити власне усне(жестове ) висловлювання. Щодо педагогів, то цей вид діяльності дав змогу побачити демонстрацію можливостей дітей, які перенесені в нестандартну ситуацію і перевірити рівень сформованості їх компетентностей. І, закономірно,накреслити програму розвитку дітей на найближчий час з урахуванням досвіду, отриманого в процесі гри-квесту. Завдання були різного ступеню складності, але обов’язково цікаві для дітей. Після їх виконання на кожній станції учасники отримували пазл як частину цілісної картини, яку треба буде зібрати всім командам. А команд було 4, і об’єднали вони 28 учнів 5-12 класів.

За мету педагоги ставили поглиблення знань учнів, що мають проблеми зі слухом, з основ наук; залучення дітей до активної пізнавальної діяльності; забезпечення самовираження і саморозвитку кожного учасника квесту; а також виховувати вміння працювати в команді; розвивати слухове сприймання в процесі виконання завдань, обговорення проблемних ситуацій;розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, навички застосування знань у нестандартних ситуаціях; виховувати любов до літератури,історії , рідної мови, мов інших народів; почуття відповідальності, комунікабельність, колективізм.

Кожна команда отримала можливість обрати собі капітана, назву, емблему та девіз. Капітани команд Болгаріна А.(«Мисливці за вдачею»), Стаднік М.( «Team. Ua»), Ведмедько О.(«Смайлики») і Ганза Д.(«Шукачі пригод») не тільки отримали маршрутні листи, а й провели свої команди згідно маршруту. Всього станцій було 4: «Історична», «Зарубіжна», «Українська» і «Англійська» На них із нестандартними завданнями учасників квесту чекали наставники: козак Мамай ( вч. історії Квас В.Г.), Солоха (вч. української мови і літератури), «Міс Романтизм» (вч. зарубіжної літератури Квас Л.Ф.) та «Англійська мова» (вч.іноземної мови Марченко К.А.)

Юні квестери чітко дотримувались правил гри, адже їм нараховувались і шрафні бали. А для того, щоб команда стала переможцем, усім її членам потрібно було пройти усі станції, виконати завдання правильно й отримати якомога менше штрафних очків. А консультативну допомогу учасники могли попросити у вчителів-координаторів ( Геращенко Ю.В., Чуракова С. В., Терновський Є.О., Гречко О.О.).

Квест – це командна гра, тому кожен учасник брав участь в обговоренні, висловлював власну думку, співпереживав за результат. Враження викликали непідробні емоції, які виливались в запитання, судження. висновки, що значно активізувало словник слабочуючої дитини. Останнім пунктом квесту була зустріч команд у зашифрованому місці, яким стала бібліотека школи. Саме тут діти віднайшли сховані частинки великого пазлу, який успішно склали . Вислів, який прочитали, символізує ту роботу, яку виконали, і результат, який отримали:

«Живіть, добро звершайте!

Хай оживає істина стара:

«Людина починається з добра!»

І, наостанок, кожна команда зробила селфі, яке отримало символічну назву: «З добром у серці». Звичайно, були визначені і переможці. І місце розділили дві команди : «Шукачі пригод» і « Мисливці за вдачею». Вони нагороджені поїздкою-сюрпризом. ІІ місце у команди «Team. Ua»,які завоювали приз «Солодке диво». А команда «Смайлики» отримала задоволення від « Вітамінного міксу» за ІІІ місце.

Велике задоволення отримали не тільки учні-учасники гри-квесту, а й педагоги. Всі зійшлись на думці, що гра була цікавою, форми діяльності – неординарними, а результат – феєричний. Плануємо і надалі продовжувати використання нових, ефективних, активних форм організації роботи з дітьми. І особливо вони актуальні для наших учнів, які мають проблеми зі слухом. Це ще один крок до їх успішної адаптації до сучасних освітніх і суспільних умов і соціалізації в такому непростому сьогоднішньому світі.

Підведення підсумків тижня співпало з колективним виготовленням лепбуку за темою гри-квесту. Цей вид роботи проведено у формі майстер-класу як для учнів, так і для педагогів МО ( Чуракова С.В.)

Життя, як нива довге й пречудове

І на шляху немає вороття.

Важливо нам помітити дитину

Ту, що обділена життям.

Піднятись їй поможуть наші крила,

Які в негоду люту захистять.

Не забувай ніколи – ти ЛЮДИНА,

Не будь байдужим до її життя.

А нашим вихованцям школи-інтернату хочемо побажати :

«Будьте добрими, щедрими, милосердними,працюйте над своїм самовдосконаленням, мрійте про високе, і це повернеться вам сторицею. Адже немає вищої святині, ніж чисте сяйво доброти!»

Л.Квас, член МО «Словесник»

 

        

Переглядів: 631 | Додав: Natalya | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]