$, 28.03.2024, 19:01
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2016 » Грудень » 02

 

«Відкрийте серце для добра», – така тема зустрічі, яка відбулась у КЗ «Кам`янська спецшкола-інтернат» ЗОР напередодні Міжнародного дня інвалідів. Тема, скажімо, дуже актуальна, адже в Україні сьогодні живуть, працюють, долають тяжкі недуги 2,5 мільйона інвалідів. «Чужої біди не буває», «Діти з обмеженими  можливостями», «Люди з особливими потребами», – ці слова в останні роки ми часто чуємо по радіо і телебаченню , читаємо на шпальтах газет. І, дійсно, держава опікується проблемами інвалідів. Проте, добро і милосердя так необхідні  у сьогоднішньому світі  всім, а особливо людям, які мають суттєві проблеми зі здоров`ям, не можуть зрозуміти і відчути усю повноту життя.

Прислухайтесь , мелодія чарує,

Навколо спів пташиний, срібний спів.

А поруч ті, хто звуків цих не чує,

Лиш серцем прислухається до них.

 

Колективу нашого закладу  випала велика відповідальність працювати з категорією дітей, які щодня, щохвилини потребують спеціальної  допомоги  і  особливої підтримки: діти з проблемами слуху. Директор школи Галина Володимирівна Панченко, відкриваючи зустріч,  зразу окреслила її лейтмотив:  «У кожного навчального закладу є проблеми, але сьогодні мова не про них. Для цивілізованого суспільства найбільшою цінністю є людина. Та ще більшою цінністю є дитина з особливими потребами. Вона вже обділена долею у якійсь мірі, і ми всі: хтось більше, хтось  менше відповідальні за неї.  А сьогодні ми, колектив школи, у якому навчаються, живуть, міцніють фізично і морально 130 дітей-інвалідів, зібрались на зустріч-діалог, зустріч-вдячність тим, хто завжди поряд  і  у дні свят і в години, коли треба вирішувати невідкладні проблеми. Це люди, які зберегли найцінніше: доброту, милосердя, співчуття, здатність співпереживати негаразди інших» З великою повагою  хочу сьогодні представити гостей. Це   В.П. Марченко, заступник голови Запорізької обласної ради, Т.М.Ковиліна і К.В.Луценко– депутати Запорізької обласної ради, Кошеленко В.О., голова Василівської районної державної адміністрації І.М.Баршак, начальник автотранспортного цеху ЗЖРК, О.В.Здор, директор школи м. Дніпрорудне, О.М.Золотаренко, сільський голова. І кожен з поважних гостей, долучившись до діалогу, щиро, відверто, з болем  у душі і сльозами на очах, засвідчив: тут зібрались однодумці, небайдужі  до  долі інших, своєї країни, готові до співпраці  задля найголовнішого – щастя дітей.

 

В. Марченко, заступник голови Запорізької обласної ради:

– Проблеми людей-інвалідів і , особливо, дітей – інвалідів мені близькі і важливі. Сьогодні, відвідавши ваш заклад, ще раз переконався, що діти з особливими потребами – це не інваліди, це ті паросточки життя, які лише трішечки інші, не схожі на більшість дітей. Але тим більшим є відчуття, що саме такі діти роблять оточуючий нас світ добрішим, гарнішим, суттєвішим. Хочу сказати слова особливої вдячності педагогам, які працюють з особливими дітками , а ваш заклад можна по праву назвати острівцем добра і надії у складному вирі сьогоднішнього життя. Ми пишаємось вами і вашими вихованцями.

Ковиліна Т.М., депутат Запорізької обласної ради:

Добре знаю проблеми шкіл-інтернатів, душею сприймаю особливості дітей-інвалідів, бо коли мова йде про діточок, яким надає навчальну, корекційну допомогу ваша школа-інтернат, моє серце відчуває по-особливому поняття  добра. Ваш навчальний заклад робить неймовірну справу:створює  рівні умови для навчання і реабілітації особливих дітей. Повага вашому директору, яка змогла крок за кроком довести унікальність вашого навчального закладу. Всім миру і добра.

Луценко К.В.,депутат Запорізької обласної ради:

–Разом з депутатом Верховної Ради Бандуровим В.В. часто буваємо у вашій школі. І завжди повертаємось з особливими відчуттями на душі: це радість від того, що ви такі гарні, талановиті, добрі , імені, мамі і бабусі, хочеться поділитися з вами часточкою свого серця. А ще ми завжди приїздимо з подарунками, бо маємо велике бажання зробити ваше життя у шкільній родині більш комфортним, цікавим, різноманітним. Цього разу передаємо сертифікат для придбання необхідного навчального обладнання.Ми пишаємось тим, що є вашими добрими старшими друзями. А ще ми щиро віримо у те, імена вихованців Камянської школи-інтернату  ми ще не раз почуємо серед найкращих людей країни.

Кошеленко В.О., голова Василівської районної державної адміністрації:

День інваліда – це свято незламних і нескорених людей. Хочу побажати вихованцям школи впевненості у собі і своїх силах, побажати вам вірних друзів. Наша сьогоднішня зустріч – це визнання незламності, життєствердження дітей з особливими потребами. Від імені батьків,  покоління у кожній сім`ї хочу сказати слова вдячності педагогічному колективу,всім працівникам школи-інтернату, які роблять важливу справу: виховують справжніх громадян України. А щоб свято було більш світлим ,радісним, щоб у ваших очах  ніколи не гас вогник знань, бажання самовдосконалюватись, фермери району передали вам сьогодні  величезний  смачний  пиріг. Смакуйте на здоров`я і на радість

І.М.Баршак ,представник ЗЖРК:

– З 1991 року ми – ваші вірні друзі. Мені важко говорити, бо від спілкування з вами, дорогі діти, у мене тремтить серце. Я схиляюсь перед вашою незламністю, вашими над можливостями. Скажу відверто: в нашому колективі вас дуже любимо, завжди чекаємо ваших неперевершених концертів  у комбінаті,стараємось допомогти у вирішенні нагальних проблем. Надаємо для подальшого розвитку вашого унікального навчального закладу сертифікат .

               Всі присутні на цьому заході могли пересвідчитися, що наші вихованці живуть цікавим, насиченим різноманітними справами життям. Вони навчаються, працюють, творять прекрасне, перемагають у спорті. Все, що відбувалося у залі, що демонструвалося на екрані відеопроектора (Чуракова С.В.) знайшло гарячий відгук у серці, душі кожного присутнього, переконувало в тому, що діти з проблемами слуху  – це не замкнуті, обтяжені недугою люди, а творчі особистості, справжні бійці у складному вирі життя. А ще справедливим є прислів`я, що випадкових перемог не буває. Адже за кожним успіхом наших вихованців – титанічні зусилля самих дітей і продумана, виважена, системна, цілеспрямована праця педагогів-наставників.

Вся діяльність нашої школи-інтернату – це спільна праця дітей і дорослих. Діти навчаються азам життєвої мудрості, спілкуванню. У співпраці народжується творчість. Але ж талановитого учня може виплекати тільки талановитий учитель.      Затамувавши подих, всі присутні у залі разом із вихованцями школи-інтернату пережили всю гаму почуттів, захоплюючись прекрасною хореографією, дивовижними костюмами , світлою радістю на сповнених емоціями обличчях вихованців під час виконання справжніх шедеврів хореографічного мистецтва:      «Полька через ніжку» (Двигуліна А.(6-Акл.)і Бараніченко А.(10-А кл.), «Віяла»(9-11 кл.) (кер. Китманова І.В.); « Курка та курчата» (Вайло Н.В.і вихованці дитячого садочка).

Нечуючі діти і пісня… Здається неможливим саме поєднання цих понять. Та наші вихованці  досконало освоїли такий  оригінальний жанр художньої творчості, як пісня у жестовому виконанні. Ніхто не залишився байдужим до акторської майстерності учасників ансамблю «Співочі руки» (кер.Китманова І.В.) при виконанні пісень «Тиша-гармонія» (Машкіна Ю.(9-А кл.) і  Гедікова М.(11-Акл.); «Здатися ти завжди встигнеш» (9,10,11 кл.);  «Ми – за любов» (6-12 кл.)

Важко уявити гармонійну особистість школяра без фізичної довершеності, спортивної досконалості. Наш колектив дуже пишається досягненнями вихованців  талановитих молодих учителів фізичної культури Вайла О.М. і Кваса  К.Г.На екрані монітора  присутні побачили красномовні фото, які продемонстрували перемоги юних  спортсменів школи на обласному і всеукраїнському рівнях. Враховуючи специфічні особливості аудиторії, вдалий сурдопереклад  виконали молоді педагоги  Пилипенко Н.В.і  Терновський Є.О.

Деякий час тому ми часто чули вислів: «Світ врятує краса». Сьогодні акценти дещо змістилися: «Світ може врятувати тільки доброта». Вже закінчилась зустріч, зроблено фото на добру згадку, а присутні не поспішали, бо кожен подумки ще і ще раз осмислював почуте, побачене, до чого доторкнулось серце:

 

«Врятує світ краса»,–

Завжди так говорили .

Тепер врятує світ лиш доброта,

Бо однієї вже краси замало.

Тож, люди на Землі,

Спішіть добро творити!

Щоб нам не згинути у морі зла,

Щоб кожен міг серед краси прожити

У світі справедливості й добра.

 

Миру всім у нашій країні, злагоди у родинах, добра у душах і вчинках!

Л.Ф.Квас

 

   Фотоальбом "Відзначення Дня інвалідів, 2016 р."

 

 

Переглядів: 903 | Додав: Natalya | Дата: 02.12.2016

           29-30 листопада  2016 року у  м.Дніпро пройшов перший з’їзд корекційних педагогів    України «Актуальні питання соціалізації дітей з особливими освітніми потребами». Представники нашої школи - Галина Володимирівна Панченко та Тетяна Петрівна Наконечна були учасниками зʼїзду. Він відбувся за сприяння Міністерства освіти і науки України, Дніпропетровської облдержадміністрації, Дніпропетровської облради, Національного педуніверситету імені М.П. Драгоманова,  факультету корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П. Драгоманова, Інституту модернізації змісту освіти МОН України, Всеукраїнського громадського обʼєднання «Національна Асамблея осіб з інвалідністю України», ВГО «Українська асоціація корекційних педагогів». Його відвідали понад трьох сотень науковців і практиків зі всієї країни.

       Відкрила захід дружина Президента України Марина Порошенко. Планується, що корекційну педагогіку незабаром вивчатимуть усі майбутні освітяни. Такими планами поділилася перша леді країни. Вона розповіла, що цьогоріч успіхи з розвитку інклюзивної освіти вже демонструє наша Запорізька область, адже таку практику впровадили 52 школи. Вона зазначила, що доля дітей з інвалідністю великим чином залежить від правильного педагогічного супроводу. 

       У рамках пленарних засідань учасники з’їзду ділилися досвідом системної організації інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами, розглядали шляхи забезпечення корекційної спрямованості навчального процесу для дітей з особливими освітніми потребами в рамках загальноосвітнього процесу, а також обговорили сучасні тенденції                           в  діяльності психолого-медико-педагогічних консультацій України.

Т.П.Наконечна, заступник директора з навчально-виховної роботи

Переглядів: 850 | Додав: Natalya | Дата: 02.12.2016