$, 17.04.2024, 00:21
Вітаю Вас Гість | RSS

       Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»
Запорізької обласної ради  

Меню сайту
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Головна » 2015 » Квітень » 4 » Писанкове диво власними руками
09:46
Писанкове диво власними руками

Незабаром в кожен дім прийде світлий Великдень. Це радісне свято асоціюється з  добром і щедрістю, початком нового життя. З освячених  духмяних пасок,  яскравих крашанок та писанок починається великодній обід. Їх дарують  на знак поваги, любові, з побажанням добра. Писанки здавна є своєрідним оберегом у хаті. Ще легендарний О. Довженко наголошував, що «писанка – це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб! Нам слід пишатися ним перед усім світом».

В Кам’янській школі-інтернаті  пройшли майстер-класи з  писанкарства, в яких брали участь як дорослі, так і діти. На жаль, в Запорізькому краї  писанкарство  недостатньо поширений вид мистецтва. Але з року в рік, із зростанням національної свідомості українців, навчання розпису яєць стає все більш актуальним. Вагомий внесок в популяризацію писанкарства роблять наші земляки, такі як: Галина Павлів  (заслужений майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва м. Запоріжжя), Ліна Олефіренко  (майстер народної творчості, викладач гімназії мистецтв «Дивосвіт» с. М-Білозерка), Олена  Яценко (майстер народної творчості, викладач ЗНУ м. Запоріжжя) та інші. Саме у цих майстрів перейняла досвід Віра Лебідь, яка народилась в селі Кам’янське. Вона стала майстром народної творчості вже в 17 років, навчаючись у Запорізькому січовому колегіумі. Розвиток культури та відродження народних  традицій в рідному краї, особливо писанкарства, є принциповим для неї як щирої патріотки України.

Цікаво, що юна писанкарка здобула початкову освіту в Кам’янській школі-інтернаті. Віра, нині студентка КНУ ім. Шевченка, з вдячністю згадує своїх викладачів, які привели її в світ творчості і перших вчителів Маркову Лесю Володимирівну та  Демченко Лілю Анатоліївну.  Учасниця багатьох  творчих  виставок і конкурсів, пленерів, фестивалів у Києві, Запоріжжі , Польші з радістю погодилась провести майстер-класи в стінах рідної школи-інтернату. Групи педагогів та вихованців прослухали теоретичний курс і здобули навички підготовки яєць до розпису, приготування фарб і  навчились головному - працювати  писачком.        Озброєні знаннями, талановиті дівчата та хлопці, затамував подих, своїми руками оздоблювали  писанки різноманітними орнаментами та  християнськими символами. Найбільш активними були учні 4а класу (класний керівник Сизоненко Вікторія Михайлівна), вихованці Клубу вихідного дня Стецура Іван, Благодіров Артем, Тюріна Катя, Ясірова Аня та інші  (вихователь Лебідь Олександр Іванович). Радість творчості відчули навіть найменші вихованці Шмуратко Даніл, учень П-Б класу  та Бікіньова Настя із дошкільного відділення, які освоїли технологією створення крапанки.  Так, в  школі-інтернаті створено студію писанкарства. Кращі роботи оформлені в тематичні композиції і надіслані на конкурс «Писанкове диво».

Олена Лебідь

     

 

 

 

Переглядів: 841 | Додав: Natalya | Теги: писанки, студія писанкарства, писанковий рай | Рейтинг: 3.5/2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]